Окръжен съд – Монтана осъди Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ да

...
 Окръжен съд – Монтана осъди Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ да
Коментари Харесай

Заради надлимитна медицинска помощ: Монтанската болница осъди Здравната каса да ѝ плати 610 549 лева

 Окръжен съд – Монтана осъди Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ да изплати на МБАЛ „ Сити клиник - Свети Георги “ – Монтана сумата 610 549.14 лв. за осъществени и регистрирани от болничното заведение, само че незаплатени от касата, услуги по оказване на болнична помощ, амбулаторни процедури и вложени медицински произведения през 2018 и 2019 година дружно с лихвите по тези суми.
Делото е формирано по искова молба на МБАЛ „ Св. Георги “ срещу НЗОК, в която болничното заведение твърди, че макар действително осъществените услуги, НЗОК е отказала да им заплати действително изпълнена и регистрирана болнична здравна помощ за интервала май 2018 година - декември 2019 година, както и вложените медицински произведения при реализирането на тези действия.
НЗОК в писмен отговор оспорва напълно желае като безпочвен и твърди,че претендираните от болничното заведение суми са отвън контрактуваните стойностите за съответните месеци, в превишение на тези стойности /т. нар. надлимитната дейност/ и липсва правно съображение за възнаграждение им.
Съдът, като разиска събраните по делото доказателства, одобри за несъмнено открито, че болничното заведение е предоставила болнични услуги по клинични пътеки на своите пациенти за интервала 1 май 2018 година - 31 декември 2019 година за сумата 462 748.60лв. и че НЗОК не е заплатил 519 броя от регистрираните надлимитни пътеки за посочения интервал. Съдът откри отхвърли на НЗОК да заплати тези суми за безпочвен. Конституцията на България прогласява правото на жителите да имат здравно обезпечаване, гарантиращо им налична здравна помощ и гратис прилагане на здравно обслужване. Твърдението на НЗОК, че като бюджетна организация е длъжна да следва бюджетната дисциплинираност и да изплаща единствено средствата по одобрените планирани стойностни е безпричинно, съобщи съдът. Държавата съгласно Конституцията следва да закриля здравето на жителите - член 52, алинея 3 от Конституцията, и да обезпечи наложителния финансов запас, гарантиращ на всички жители налична здравна помощ и гратис прилагане на здравно обслужване. Определянето на предел на заплащаните от НЗОК действия очевидно опонира на огласените в Закона за здравно обезпечаване правила и води до съществено ограничение на обезпечения в наредбите на Закона свободен достъп на обезпечените лица до здравна помощ, разгласи съдът и осъди НЗОК да заплати на МБАЛ „ Сити клиник – Свети Георги ” ЕООД сумата 493 832.73 лв., представляваща цената на осъществени и регистрирани, само че незаплатени услуги по оказване на болнична помощ, за осъществяване на амбулаторни процедури и вложени медицински произведения, ведно със законната рента върху горната сума, считано от 31.05.2021 година до окончателното погашение. НЗОК би трябвало да заплати на МБАЛ „ Св. Георги “ и сумата от 116 716.41 лева - обезщетение за забавено заплащане върху всяка просрочена съгласно падежа ѝ дължима главница. 
Решението на съда предстои на обжалване в двуседмичен период пред Апелативен съд - София.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР